ДЕНОНОЩЕН МЕДИЦИНСКИ И ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР "МЕДИВА"

При повишени стойности на холестерол, триглицериди и други масти МДЦ „Медива” ви предоставя възможността да направите консултация за диагностициране и лечение на дислипидемии /нарушение в мастната обмяна/ от един от малкото в страната висококвалифициран специалист - липидолог

Преди прегледа е необходимо да направите изследвания на: кръвна захар, общ холестерол, HDL, LDL, VLDL, триглицериди, пикочна киселина, АСАТ, АЛАТ, Гама GT и креатининкиназа
/При изработването им в лаборатория „Медива”- получавате 20 % отстъпка/

Пациентите могат да бъдат прегледани и наблюдавани:

  • на свободен прием
  • по линия на доброволни здравно-осигурителни фондове

Кабинетът работи с предварително записване и иднивидулно договаряне на часове.

Доц. Д-р Надежда Дончева, д.м. - липидолог

Завършила медицина в  Медицинска Академия – София през 1978 год. С придобита специалност по клинична лаборатория от 1982 год. и над 37 години трудов стаж по специалността. Последователно е ръководила лаборатория „Липиди” в НЦХМЕХ, началник отделение „Лаборатория по клинична липидология” и Отделение по Клинична лаборатория в Медицински институт на МВР за период от 23 години. Специализирала е в Белгия, Чехия, Гърция, Франция и в Калифорнийския университет в САЩ, като стипендиант на фондация „Фогарти”. Клинична липидология работи от 27 години и е сертифицирана от Европейската асоциация по атеросклероза /EAS/. Консултира и лекува пациенти с нарушения в мастната обмяна /дислипидемии/, фамилни и вторични форми /пациенти с диабет, артериална хипертония, стенокардия или след преживян миокарден инфаркт, инсулт, постменопаузни жени, болни със затлъстяване, хипотиреоидизъм, чернодробна и бъбречна патология, деца над 3 год. на родители с дислипидемия/. Участвала е в международни курсове по клинична липидология на American Heart Association и European Atherosclerosis Society, както и в над 20 у нас по СДО. Области на научен интерес: Липиди и кръвосъсирване - атеросклеротичен съдов риск и Клинична липидология.

Член е на EAS, Международната асоциация по фибринолиза и протеолиза, на Балканската конфедерация по клинична лаборатория, Европейската асоциация за проучване на затлъстяването, член на българското дружество по клинична лаборатория и имунология, на дружеството на кардиолозите, на българското дружество по хранене и диететика.

Има 66 научни публикации, част от които в международни списания. Има висок импакт фактор от публикации и цитирания. Доц. Дончева има над 70 участия в международни и национални конгреси, симпозиуми и конференции. Рецензент е в международни и български научни издания. Лектор е на общо-практикуващи лекари, кардиолози, невролози и ендокринолози по проблеми в областта на клиничната липидология – 65 лекции. Участва в международни и национални изследователски научни проекти и клинични проучвания. Ръководител на специализанти.