Защо е толкова важно да сме запознати ?

Полово предаваните хламидиални инфекции са най- разпространените бактериални сексуално-трансмисивни заболявания и водеща причина за стерилитет при жената и последващи проблеми при мъжа. Затова са изключително наболял въпрос в последните години.

Инфекцията обхваща около 10% от подрастващите и е най-честата причина за стерилитет при хората с репродуктивни проблеми. Около 35-40% се пада на тубарния  фактор, за който в повечето случаи е отговорна хламидиалната инфекция. 

Какво я причинява и как?

Причинителят на тази инфекция се нарича Chlamidia trahomatis. Те са бактерии паразитиращи в цилиндричния епител на маточната шийка. Заразяването става от  носител, най-често безсимптомен (15-20% за мъжете и 60% за жените) като се предава чрез вагинален, анален и орогенитален контакт. При заразяване по време на бременност предаването става и от майка на новородено, като се развива тежко възпаление на зрителния анализатор на бебето.

Клиничната картина се проявява с неприятно течение от гениталиите или е безсимптомна.

При продължително нелекуване се развива тазово-възпалителна болест, която се изявява с хронична болка ниско в корема, най-силна в областта на яйчниците и маточните тръби. Това е защитна реакция на организма, която реактивно уврежда и запушва маточните тръби.

Как да се предпазим или открием причинителя при вече налична инфекция?

Предвид ,че хламидията се предава по полов път е важно да се знае, че използването на презервативи може да предпази от заразяване. Всяко момиче с неизяснено течение от гениталиите или болка ниско в корема от неясен характер трябва задължително да направи изследване за хламидия трахоматис. По-рано откритата инфекция се лекува по-бързо с антибиотични средства и води до по-малко последствия върху половата система на жената и последващото забременяване.

Какви са методите за изследване ?

Два са най-разпространените методи за изследване – секрет от маточната шийка, взет от специалист АГ и последваща  ДНК –PCR  хибридизация. Другият е кръвен тест. С него се откриват антихламидиални антитела, които са свързани с новопоявила се или вече прекарана инфекции. Всеки един метод е предпочитан индивидуално след консултация със специалист. 

Моят съвет към Вас е да бъдете отговорни и безкомпромисни за здравето на половата Ви система и да направите подходящите тестове в подходящото време!

Д-р Елена Бангеева – специалист „Акушерство и гинекология”
Член е на Европейската Асоциация по Асистирана Репродукция и Ембриология