Много от вас сигурно са чували за лечението с китайска медицина /иглотерапия/.

Кабинетът по акупунктура и лазертерапия в МДЦ “Медива” започва дейността си още през 1991 година и е един от първите в България, като учители и пример за нас са  видни китайски и български иглотерапевти. От 26 до 28 октомври 2012 година се проведе V-ят конгрес в България по акупунктура с международно участие. Отбелязана бе и 50-та годишнина от съществуването на акупунктурата в България.

Легендата разказва, че китайски селянин орал нивата си и неволно се ударил  по крака. Страдал от мигрена, бил наблюдателен и забелязал след това, че главоболието му силно намаляло. Повторял нарочно почукването по крака  и така се излекувал от мигрената. Това се случило преди  повече от 5000 години...

Акупунктурата /иглотерапията/ е алтернативно лечение по метода на китайската медицина.  Основното, което трябва да се знае за нея е, че тя до голяма степен  мобилизира собствените сили на организма, укрепва имунната система и така той сам се справя със заболяването. Затова е по-добре лечението с акупунктура да започне още в началото на заболяването. Колкото по-рано дойде пациентът, толкова по-добър ще е ефектът.

Впечатляващи са резултатите при лечението на дископатии /радикулит, дискова херния, тендовагинит, плексит/ възстановяване след инсулт и инфаркт, хипертония, бавно зарастване на рани, мигрена, фациалис, чести инфекции на горните дихателни пътища, бронхити, синузит, алергии, язва, колит, цистит, възпаление на яйчниците както и  функционални гинекологични проблеми – болезнен, нередовен и обилен цикъл, нощно напикаване, вегетативна невроза /безсъние, неспокойствие/, отказване от цигари, наднормено тегло, стоматологични възпалителни проблеми.
   
И нещо много важно! През настъпващите есенни и зимни месеци при често боледуващите деца (чести хреми, кашлици, спастичен бронхит, повтарящи се пневмонии, синузит, алергии, астма, нощно напикаване, затлъстяване и мн. др.) особено важно е благотворното и успешно въздействие чрез лазерпунктурата. Веднъж дошли родителите отново водят своите деца, убедили се във “вълшебния” ефект от лазерпунктурата и лазертерапията.

Лазерната пунктура всъщност е съчетание на традиционната китайска медицина и съвременните високотехнологични  лазерни апарати, генериращи светлинен поток с висока плътност или концентрирана лечебна енергия.  Лечебната методика може да се прилага във всяка възраст.  Лазерната терапията е съвсем безболезнена и безопасна.

При леки състояния са достатъчни  от три до пет процедури, но принципно десет-петнадесет дневните курсове два-три  пъти в годината имат мощен противовъзпалителен и имуностимулиращ ефект върху човешкия организъм.

Принципът на китайската медицина освен с лечение чрез игли  и лазер може да бъде приложен и чрез мокса /билкова цигара/, вендузи, масаж, електролечение, магнитно поле, ултразвук. Моксите са специални пелинови пури /оригинални от Китай/. Те потенцират ефекта от акупунктурата и лазертерапията. Моксата въздейства по два начина – като топлинно въздействие върху точката и чрез качествата на пелина в нея.   

Съчетанието на физиотерапия, рехабилитация и кинезитерапия с  акупунктура или т.н. физикална акупунктура подобрява не само вашето физическо здраве, но и  оказва изключително благотворно влияние върху психическото и емоционалното Ви състояние.  Много добре ще се повлияе лечението и с прибавянето към горната терапия на билколечение, хранителни добавки, витамини, минерални соли и хомеопатия.

Прилагането  на класическа и нетрадиционна медицина  е модерното мислене  за нашето здраве,   т.е. че изкуството да лекуваме е да комбинираме различните начини на въздействие.

Д-р Ива Станкова – Специалист по Акупунктура и лазертерапия
Специалист Педиатър

Медицински управител на МДЦ “Медива” ООД
Тел.: 9250016, 8244754