1. Проблеми с китките и ръцете или „синдромът на компютърната мишка”.

Това са симптоми свързани с постоянното пренапрежение на мускулите и сухожилията на китката и пръстите на ръката, поради постоянната работа с мишката и върху клавиатурата. Те­зи, ко­и­то ра­бо­тят с ком­пю­тър поч­ти през це­лия ден са с чести оплаквания от прорязващи болки в китката, а след време с поява на болка и в лакътя  - се развива тендовагинит на предмишницата. /Това представлява възпаление на обвивката на сухожилията, движещи пръстите и дланта./

2. Проблеми в шийния дял и рамото.

Симптоми, изразяващи се с постоянна скованост и болки във врата и гърба, главоболие, успоредно болка и в рамото, слизаща надолу по ръката. Нормалното физиологично положение на шийния дял на гръбначия стълб е нарушено при компютърните специалисти, поради мускулното напрежение, което се създава от издадената напред глава към монитора на компютъра, водеща до спазъм на мускулите около шийните прешлени и продължителната обездвиженост на този дял на гръбначния стълб. Тези първоначално функционални промени в гръбнака рефлектират върху околните меки тъкани и водят до по-бързото износване и дегенеративни промени на шийните прешлени.

3. Проблеми със зрението.

Наблюдават се симтоми на умора и напрежение в очите, сухота, зачервяване, чувствителност към светлината.
За да се намалят симптомите на този компютърен синдром  програмата включва и консултация с очен лекар и провеждане на тест на очите преди служителят да започне работа на компютър, както и провеждането на тестове веднъж на всяка година. Успоредно с това, компютърният специалист получава и съвети  допринасящи за  работоспособността му.

Програмата за профилактика и лечение на компютърните специалисти включва прилагане на съвременна физикална терапия от: нискочестотни токове, импулсно магнитно поле, ултразвук, фонофореза с нестероидни противовъзпалителни гелове, комбинирана луготерапия с инфрачервено облъчване, акупунктура, лазертерапия и лазерпунктура и др. Компютърният специалист се обучава на определени аналитични упражнения и ергономия на работното място, което е от значение, както за предотвратяване на „синдромът на компютърната мишка”, така и за забавяне процеса на стареене на шийните прешлени и по-късни усложнения.

Профилактичният и лечебен пакет включва: 

  • Преглед и консултация с :
    • Физиотерапевт
    • Акупунктурист
    • Ортопед
    • Невролог
    • Очен лекар
  • 10 дневен курс на лечение по индивидуален план след консултациите, съставен от лекаря физиотерапевт и акупунктурист

Цена на целия пакет -  330 лв.
Обръщаме внимание на всички заинтересовани от програмата, че МДЦ „Медива” работи  със следните  допълнителни здравни фондове:

ДЗИ „Животозастраховане” ЕАД
ЗАД „Булстрад Живот ВИГ” АД
„Дженерали застраховане„ АД
„Фи Хелт Застраховане” АД
ЗД „ОЗОК Инс” АД
ЗК „Надежда” АД
ЗД „Съгласие” АД

Специалисти:
Д-р Силвия Стайкова – Специалист по физиотерапия и рехабилитация
Д-р Ива Станкова – Специалист по акупунктура и лазертерапия
Д-р Кирил Димитров - Специалист по ортопедия и травматология
Д-р Галина Марик – Специалист невролог
Д-р  Евелина Маринова  – Специалист очни болести
Иван Пещенски – магистър по Кинезитерапия
Стефка Козарова - рехабилитатор